High Five

Deze pagina is voor kinderen. Onderaan staat een stukje voor jongeren van 12 tot 18 jaar.

Wie ben ik?

Op de foto onder de naam Hilda Bouwsema zie je hoe ik eruit zie. Ik zal iets over mezelf vertellen. Ik heb kinderen die al groot zijn. Vroeger was ik juf. Nu help ik vaders, moeders en kinderen tijdens en na een scheiding.

Waarom doe ik dit?

Toen mijn kinderen jonger waren heeft ons gezin ook een scheiding meegemaakt. Dat was voor iedereen heel rot. Voor de vader, de moeder en de kinderen. En het gekke was dat ik merkte dat ik mijn kinderen niet kon helpen. Ik wist dat hun leven nooit meer zou worden zoals het was. Ik was boos op hun vader en zij eerst ook. Daarna waren ze niet meer boos en dat was voor hun heel moeilijk om tegen mij te zeggen. Ze merkten dat ik daar boos of verdrietig om werd. Ik probeerde net te doen of het me niks deed natuurlijk. Maar daar trapten ze niet in, want kinderen merken veel meer dan hun ouders in de gaten hebben. Toch? Het was net of er een oceaan tussen hen en mij was en ik wist niet hoe ik die moest oversteken. Ik vond het toen erg jammer dat er voor mijn kinderen geen hulp was. Daarom ben ik heel blij dat ik iets voor kinderen van gescheiden ouders kan doen.

Voor ieder gezin gaat de scheiding anders. Misschien is het bij jullie rustig. Of zijn er juist veel ruzies tussen je ouders. Wat eerst samen was is nu apart. Je leven verandert er wel van. Hoe anders dat weet je ook niet altijd direct. Dat moeten je ouders zelf vaak nog uitvinden.

Wat gaan we doen?

Voor iedere leeftijdsgroep is de workshop of cursus anders. Wat we gaan doen is teveel om hier allemaal op te schrijven. Zeker is dat we lekker bezig zijn. We gaan allerlei dingen doen en niet alleen maar praten.
Psss….. Alles wat je vertelt op de cursus ga ik niet doorvertellen aan anderen. Alleen als  het mag van jou. Dus je kunt dan dingen zeggen die je anders niet zomaar durft zeggen waar je vader of moeder bij zijn. Ze kunnen daar soms boos of verdrietig van worden.

Waar is de cursus of workshop? Dat gebeurt in overleg.

Wanneer? Bij voldoende aanmeldingen kiezen we data.

Hoe? Kijk bij Contact. Als je wilt kun je mij ook bellen of mailen.

Jongeren (12 tot 18 jaar)

Scheiding!!! Zo zit je er zomaar middenin! Iets waar je zelf niet voor gekozen hebt. Allerlei vanzelfsprekendheden die er waren zijn er niet meer. Er verandert het een en ander.  Over veel moet overlegd worden door je ouders en vaak loopt dat overleg niet altijd even soepel. Fijn als je zelf ook inbreng hebt als het over zaken gaat die jou aangaan. Zo klein ben je niet meer. Maar… het is een verwarrende periode waarbij je al genoeg te stellen hebt met jezelf, de school en je vrienden of vriendinnen. Het is lastig om dan ook nog je weg te vinden in een scheiding met alle gevoelens die daarbij komen.

In de workshop of cursus hoor je van anderen hoe zij met deze situatie omgaan. Je merkt dan dat je niet alleen staat. Je bent met gelijkgestemden waardoor je veel informatie kunt krijgen en verwerken. Door onder andere met muziek en songteksten bezig te zijn, collages en interviews te maken, kunnen we samen ontdekken hoe jullie met jezelf en de situatie thuis om kunnen gaan.